I maj händer det alltid massor på gården. Första maj betydde invigningen av årets gräsklippnings säsong och gräsklipparen har körts regelbundet ända sedan dess.

Vi har tre olika typer av jordgubbsland som alla behöver olika typer av skötsel; nuvarande, blivande och tidigare jordgubbsland.

För de nuvarande är maj månad mest gräsklippnings, rensnings och bevattningsmånad, men alla land ska också borstas en gång. Detta innebär att de gamla stjälkarna och bladen borstas bort. Jordgubbsplantorna börjar blomma och vi har även sett ett par karter här och där. Även tygen ska skötas. I och med gräsklippningen blir det en hel del ihop dragande och utdragande av dem. Samtidigt är maj sett på vädret oförutsägbar och vi måste passa oss för nattfrost så fort plantorna har börjat blomma.

För de blivande jordgubbslandens del ska marken förberedas för plantering, plast och underbevattning dras och plantorna planteras ut. Nya sorter för i år är. När plantorna är planterade är det dags att koppla underbevattningen och gräva ner det sista. Även gräs ska sås i gångarna.

På de gamla landen samlar vi ihop plast och plockar även för hand de mindre bitar som lossar ibland. Sedan kan marken förberedas för vila. Vårt gamla Höland, som vi kallar det, kommer att få vila i flera år och används så länge som hästhage.

Det är ändå inte bara jordgubbar allt handlar om utan även potatisen har satts i jorden och de nya hallonen har planterats. Medan potatisen behöver mera förberedande arbete så kräver hallonen mer efter att de har planterats.

Hallonen stöds upp med både knipsar och band.

Och pumpafröna har vi också hunnit med att så. Krukorna förbereddes redan på hösten så nu var det bara att så själva fröna.

Vi har även hunnit ha besök av Axell’s trädgårdslinje från Överby. Corona restriktioner och säkerhetsavstånd ibeakttogs.

Det var maj månad här på gården i ett nötskal.