Perunaa Sipoosta

Peruna (Solanum tuberosum) on kotoisin Etelä-Amerikasta Andien vuoristosta. Euroopassa perunaa on syöty noin 500 vuotta. Suomeen peruna saapui 1700-luvulla.

Lindqvist Gård

Peruna Suomessa 1700-luvulta lähtien

Peruna (Solanum tuberosum) on kotoisin Etelä-Amerikasta Andien vuoristoilta. Euroopassa sitä on syöty noin 500 vuotta. Suomeen peruna saapui 1700-luvulla. Aluksi se oli herrojen herkku mutta hyvin nopeasti siitä tuli rahvaan peruselintarvike. Nykyään suomalaiset syövät perunaa noin 60 kg per henkilö. Peruna sisältää runsaasti hiilihydraattia, vähän valkuaista ja rasvaa sekä useita vitamiineja ja kivennäisaineita. Se on täysin kolesteroliton, laktoositon ja gluteeniton.

Perunan säilytys

Peruna säilyy parhaiten paperipussissa valolta suojattuna +3-+5 asteessa. Vihreää perunaa ei kannata syödä, sillä niissä on alkaloideja, jotka ovat myrkyllisiä suuremmissa määrin syötynä. Vihreää syntyy kun peruna altistuu valolle.

Näin keität perunan oikein

Ravintoaineet säilyvät parhaiten kun höyrystät perunan. Jos keität perunat vedessä, pane ne kiehuvaan merisuolalla maustettuun veteen. Samankokoiset perunat kypsyvät tasaisesti. Käytä vettä vain sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Kaada vesi pois kun perunat ovat napakan kypsiä. Lisää perunoiden päälle pari talouspaperipalaa tai keittiöpyyhe ja anna perunoiden kuivahtaa hetki.

Viljelemämme perunalajikkeet

Tilalla viljellään useita eri perunalajikkeita moneen käyttötarkoitukseen. Perunat antavat satoa juhannuksesta pitkälle syksyyn saakka. Tilalla viljellään pääasiallisesti perinteisiä vanhoja lajikkeita, mutta myös uusia lajikkeita on viljelyssä.

Timo

Timo on Suomen suosituin ja tunnetuin varhaisperuna. Sen mukulat ovat suuria, pyöreitä ja kiinteitä.

Siikli

Siikli on kesän herkkupöydän kunkku. Se on kiinteä kesä- ja syysperuna. Pitkulainen siikli sopii monenlaiseen kotitalouskäyttöön; keitinperunaksi, salaatteihin, laatikoihin ja grilliin.

Challenger ”Calle”

Challenger on hyvä esimerkki lajikkeesta, joka soveltuu erinomaisesti useampaan käyttötarkoitukseen. Se on jauhoinen, yleiskäyttöinen syys- ja talviperuna mutta ei hajoa keitettäessäkään. Siitä valmistuu erityisen maukasta muusia mutta toimii todella hyvin myös keitinperunana ja uuniperunana.

Opera

Opera on maukas, jauhoinen yleisperuna. Sen mukulat ovat suuria, keltaisia ja pyöreitä. Tämä syysperuna sopii erinomaisesti muusiperunaksi.

Tilan isäntä kertoo

”Yksi tilan kesän kohokohdista on, kun saamme keittää ensimmäiset omasta maasta nostetut perunat. Höyrystämme ne ja syömme kirnuvoin ja tillin kera tuvan portailla auringonpaisteesta nauttien. Tämä on koko perheemme odottama herkutteluhetki.”