Mansikkaa Sipoosta

Mansikka (Fragaria x ananassa) on tärkein Suomessa viljeltävä teollisuus- ja syöntimarja. Suomessa mansikkaa syödään reilut 3 kg henkeä kohden vuodessa. Kulutus on voimakkaan sesonkiluonteista painottuen heinäkuulle.

Lindqvist Gård

Makoisia mansikoita Immersbystä

Mansikka (Fragaria x ananassa) on tärkein Suomessa viljeltävä teollisuus- ja syöntimarja. Suomessa mansikkaa syödään reilut 3 kg henkeä kohden vuodessa. Kulutus on voimakkaan sesonkiluonteista painottuen heinäkuulle. Mansikalla on runsaasti positiivisia terveysvaikutuksia. Se sisältää mm. paljon C-vitamiinia, antioksidantteja ja kuituja.

Mansikan viljely

Mansikan päätyminen myyntihyllylle myyntiin on monivaiheisen prosessin tulos. Jo kaksi vuotta ennen mansikantaimen istutusta pellolle on istutettu saneerauskasvi torjumaan tuholaisia ja rikkaruohoja. Tämän jälkeisiä työvaiheita ovat mm. avokesanto, äestys, turvelannoitus, penkin muodostus, katteen levitys, taimen istutus, kastelu, putsaus ja poiminta.

Mahdollisimman tuoreet marjat Sinulle

Mansikan maku kärsii kylmiössä. Tästä johtuen poimintamme painottuu viileimpään vuorokaudenaikaan eli aikaiseen aamuun ja voimme toimittaa marjat mahdollisimman tuoreina kuluttajille. Harjoitamme aktiivista vuoroviljelyä välttääksemme kemialliset torjunta-aineet. Lisäksi mehiläiset on valjastettu biologisiksi harmaahomeen torjujiksi, sillä pölyttäessään ne levittävät jaloissaan harmaahomeen sienitorjuntavalmistetta.

Viljelemämme mansikkalajikkeet

Honeoye (Honey)

Honey aloittaa kotimaisen avomaan mansikkakauden. Kesän ensimmäinen mansikkalajike on maultaan miedon hapan ja raikkaan hedelmäinen, kuitenkin mehukas. Soveltuu erinomaisesti kesän ensimmäisiksi herkuttelumarjoiksi. Marjat ovat suuria, kartiomaisia, kovapintaisia ja väriltään kirkkaan- tai tummanpunaisia.

Polka

Hollantilainen Polka on Suomen suosituin mansikka. Se on monien makutestien voittaja. Marjat ovat raikkaan makeita, kiinteitä, keskikokoisia, pyöreähköjä ja voimakkaan punaisia. Hyvä syönti- ja pakastemarja – pääsatokauden jokapaikan marja.

Sonata

Polkan “velipuoli” Sonata kelpaa herkuttelumarjaksi. Se on rakenteeltaan Polkaa hieman kovempi. Marjat ovat kirkkaanpunaisia, kiiltäviä, makeahkoja ja kartiomaisia muodoltaan.

Senga Sengana

Senga Sengana oli pitkään Suomessa valtalajike, viime vuosina kuitenkin väistynyt harmaahomealttiutensa vuoksi. Maultaan erittäin aromikas ja happoinen Senga Sengana sopii niin tuoremarjaksi, pakastamiseen kuin mehuksi. Marjat ovat hiukan kulmikkaita, rakenteeltaan pehmeähköjä ja voimakkaan punaisia.

Bounty

Erittäin makea ja miellyttävän makuinen Bounty soveltuu erinomaisesti pakaste- ja säilöntämarjaksi. Marjat ovat kiinteitä, tummanpunaisia ja pyöreähköjä muodoltaan.

.

Salsa

Salsa on uusi suosiotaan kasvattava lajike, joka tuottaa suuria, kirkkaanpunaisia ja hyvänmakuisia marjoja. Sato kypsyy melko myöhään heinä-elokuussa. Erikoisuutena ensimmäisen satovuoden hyvin isokokoiset marjat.

 

Tilan isäntä kertoo

”Viljelemistämme lajikkeista Bounty on suosikkini, mitä naposteluun tulee. Salsaa taas käytämme kakkujen koristeluun, ja Senga Senganaa pakastamme talven varalle. Sonatasta keitämme makoisat hillot.”