Mansikkaa Sipoosta
Mansikka (Fragaria x ananassa) on tärkein Suomessa viljeltävä teollisuus- ja syöntimarja. Suomessa mansikkaa syödään reilut 3 kg henkeä kohden vuodessa. Kulutus on sesonkiluonteista painottuen kesä-heinäkuulle. Satokausi kokonaisuudessaan on kuitenkin pitkä alkaen toukokuussa ja jatkuen pitkälle syksyyn.
Makoisia mansikoita Immersbystä
Mansikka (Fragaria x ananassa) on tärkein Suomessa viljeltävä teollisuus- ja syöntimarja. Suomessa mansikkaa syödään reilut 3 kg henkeä kohden vuodessa. Kulutus on sesonkiluonteista painottuen kesä-heinäkuulle. Satokausi kokonaisuudessaan on kuitenkin pitkä alkaen toukokuussa ja jatkuen pitkälle syksyyn. Mansikalla on runsaasti positiivisia terveysvaikutuksia. Se sisältää mm. paljon C-vitamiinia, antioksidantteja ja kuituja.
Mansikan viljely
Mansikan päätyminen myyntihyllylle myyntiin on monivaiheisen prosessin tulos. Jo kaksi vuotta ennen mansikantaimen istutusta pellolle on istutettu saneerauskasvi torjumaan tuholaisia ja rikkaruohoja. Tämän jälkeisiä työvaiheita ovat mm. avokesanto, äestys, turvelannoitus, penkin muodostus, katteen levitys, taimen istutus, kastelu, putsaus ja poiminta.
Mahdollisimman tuoreet marjat Sinulle
Mansikan maku kärsii kylmiössä. Tästä johtuen poimintamme painottuu viileimpään vuorokaudenaikaan eli aikaiseen aamuun ja voimme toimittaa marjat mahdollisimman tuoreina kuluttajille. Harjoitamme aktiivista vuoroviljelyä välttääksemme kemialliset torjunta-aineet. Lisäksi mehiläiset on valjastettu biologisiksi harmaahomeen torjujiksi, sillä pölyttäessään ne levittävät jaloissaan harmaahomeen sienitorjuntavalmistetta.
Viljelemämme mansikkalajikkeet
Honeoye (Honey)
Honey aloittaa kotimaisen avomaan mansikkakauden. Kesän ensimmäinen mansikkalajike on maultaan miedon hapan ja raikkaan hedelmäinen, kuitenkin mehukas. Soveltuu erinomaisesti kesän ensimmäisiksi herkuttelumarjoiksi. Marjat ovat suuria, kartiomaisia, kovapintaisia ja väriltään kirkkaan- tai tummanpunaisia.
Polka
Hollantilainen Polka on vuosikaudet ollut Suomen suosituin mansikka. Lajike on taantumassa ja katoamassa vähitellen markkinoilta mutta meille se on edelleen yksi tärkeimmistä tuotteista. Marjat ovat raikkaan makeita, kiinteitä, keskikokoisia, pyöreähköjä ja voimakkaan punaisia. Polka on hyvää sellaisenaan mutta myös hillo-, mehu- ja pakastemarjana – pääsatokauden jokapaikan marja.
Bounty
Kanadalainen Bounty on loppukesän lajike, joka tuottaa alussa suuria ja keskikokoisia marjoja mutta koko pienenee loppusatoa kohden. Erittäin makea ja miellyttävänmakuinen marja soveltuu moneen, syötäväksi tuoreena mutta myös pakaste- ja säilöntämarjaksi. Marjat ovat kiinteitä, tummanpunaisia ja pyöreähköjä muodoltaan.
Salsa
Salsa tuottaa suuria, kirkkaanpunaisia ja hyvänmakuisia marjoja. Sato kypsyy melko myöhään heinä-elokuussa. Erikoisuutena ensimmäisen satovuoden hyvin isokokoiset marjat.
Asia
Italialaisen Asia-lajikkeen ensimmäiset marjat kypsyvät touko-kesäkuun vaihteessa. Mansikat on suurikokoisia, kirkkaanpunaisia, kiinteitä ja mehukkaan makeita. Asia soveltuu syötäväksi sellaisenaan, pakastamiseen ja monenlaiseen säilöntään.
Malwina
Puolalainen Malwina on loppukesän vastustamaton herkku. Lajike kypsyy avomaalla vasta elokuussa. Pitkästä kasvukaudesta johtuen Malwinan maku onkin erityisen makea ja aromaattinen. Sopii hyvin syötäväksi tuoreeltaan sekä monenlaisiin leivonnaisiin ja hilloksi.
Sonsation
Hollannissa kehitetty Sonsation on noussut monen suosikkimarjaksi. Marjat ovat keskikokoisia, pyöreitä, kiiltäviä ja kirkkaanpunaisia. Makea, kiinteä ja mehukas marja säilyy pitkään tuoreena. Parhaimmillaan marja on sellaisenaan tai jälkiruoissa ja leivonnaisissa. Kasvihuoneessa Sonsation kypsyy toukokuussa, avomaalla kesäkuussa.
Tilan isäntä kertoo
”Oma suosikkimakuni on Bounty mitä naposteluun tulee. Polkaa pakastamme talven varalle ja Malwinasta keitämme makoisat hillot. Sonsation kiiltää kauniisti kakun päällä.”