Vadelmaa Sipoosta
Vadelma (Rubus idaeus) on tunnettu herkullisesta mausta ja monipuolisista käyttömahdollisuuksista mm. ruoanlaitossa, kosmetiikassa ja lääkinnällisesti. Sitä on viljelty 1500-luvulta lähtien.
Lindqvist Gård
Vadelma maistuu valloittavasti kesälle
Vadelma (Rubus idaeus) on tunnettu herkullisesta mausta ja monipuolisista käyttömahdollisuuksista mm. ruoanlaitossa, kosmetiikassa ja lääkinnällisesti. Sitä on viljelty 1500-luvulta lähtien. Kasvitieteellisessä mielessä vadelma ei ole marja vaan kerrannaisluumarja, joka koostuu useista kukkapohjuksen ympärille kasvaneista pienistä luumarjoista. Vadelman marjat ovat aromikkaita ja ne ovat haluttuja jälkiruokien, hillojen, mehujen ja liköörin valmistukseen. Vadelma sisältää vähän energiaa, mutta runsaasti magnesiumia, kalsiumia, fosforia ja mangaania sekä E-, C- ja B-vitamiinia. Marja on myös hyvä ravintokuidun lähde.
Kasvihuonekasvatus
Vadelmien kasvatus aloitetaan maaliskuussa taimien istutuksella. Vadelman kukkien pölyttäjinä toimivat kasvihuoneeseen tuodut kimalaiset. Kasvuvaiheen aikana taimia tuetaan useaan otteeseen sillä ne kasvavat korkeutta jopa 3 metriin. Lämmin kasvihuone ja automaattinen altakastelu luovat suotuisat edellytykset vadelmien kehittymiselle. Luonnon suojelemiseksi kierrätämme vadelmien kasteluveden. Jotta marjojen maku ja ulkonäkö säilyisivät erinomaisina poiminnasta kuluttajalle, tuoremarjana myytävät vadelmat poimitaan tilalla suoraan myyntirasioihin.
Viljelemämme vadelmalajikkeet
Glen Ample
Glen Ample on herkullinen vadelma, jonka marjat saattavat olla kooltaan lähes kaksinkertaiset muihin lajikkeisiin verrattuna. Marjat ovat pyöreän kartiomaisia, kauniita ja kiinteitä sekä mehukkaan aromaattisia.
Tulameen
Tulameen on kanadalainen lajike. Marjat ovat suuria, kirkkaanpunaisia ja muodoltaan kartiomaisia. Niiden maku on herkullinen ja raikkaan makea.
Tilan isäntä kertoo
”Mahtavaa kun nykyään vadelmia voi herkutella jo toukokuusta lähtien. Lapsuudessa niitä syötiin vasta syksyllä.”