Jordgubbar från Sibbo
Jordgubben (Fragaria x ananassa) är Finlands viktigaste bär. I Finland äter vi drygt 3 kilo jordgubbar per år. Konsumtionen är säsongsbetonad och koncentreras till juni–juli. Skördesäsongen är dock lång i sin helhet, den börjar i maj och pågår långt in på hösten.
Härliga jordgubbar från Immersby
Jordgubben är Finlands viktigaste bär. I Finland äter vi drygt 3 kilo jordgubbar per år. Konsumtionen är säsongbetonad och koncentreras till juni–juli. Skördesäsongen är dock lång i sin helhet, den börjar i maj och pågår långt in på hösten. Jordgubbarna har många positiva hälsoeffekter. Den innehåller rikligt med C-vitamin, antioxidanter och fibrer.
Odling av jordgubbar
Förrän den färska jordgubben har kommit till butikens hylla har det varit en lång process. Redan två år före jordgubbsplantorna planteras, sås åker med saneringsgröda för att bättra på jordens struktur samt bekämpa skadeinsekter och ogräs. Efter det här kommer det öppen träda, jordbearbetning, gödsling med torv, formande av bänkar, utbredning av täckmaterial, plantering av jordgubbsplantor, bevattning, putsande samt plockning.
Vi vill ge Dig de färskaste möjliga bären
Jordgubbens smak försämras i kylen. Därför plockar vi främst under dagens svalaste tidpunkt, främst tidigt på morgonen. Därför kan vi leverera möjligast färska bär till konsumenterna. Vi har effektivt växelbruk för att minimera andvändningen av bekämpningsmedel. Dessutom använder vi bin vid bekämpning av gråmögel. Vid pollinering av blommor har bin antimögelmedel i sina ludna ben.
Vi odlar dessa jordgubbssorter
Honeoye (Honey)
Honey inleder den inhemska jordgubbssäsongen på friland. Säsongens första jordgubbssort har en milt syrlig och friskt fruktig smak, och är även saftig. Lämpar sig utmärkt som sommarens första delikatessbär. Bären är stora och konformade. Till färgen är de klar- eller mörkröda.
Polka
Den nederländska sorten Polka har i många år varit den populäraste jordgubben i Finland. Sorten är dock på väg att avvecklas och försvinna från marknaden, men för oss är den fortfarande en av de viktigaste produkterna. Bären är friskt söta, fasta, medelstora, något runda och djupt röda. Polka är god att äta som sådan, men den passar också utmärkt till sylt, saft och infrysning – ett riktigt allroundbär under högsäsongen.
Bounty
Den kanadensiska sorten Bounty är en sensommarsort som i början ger stora till medelstora bär, men storleken minskar mot slutet av skörden. Det är ett mycket sött och välsmakande bär som passar till mycket – att ätas färskt, men också till infrysning eller till konservering. Bären är fasta, mörkröda och något runda till formen.
.
Salsa
Salsa producerar stora, klarröda och goda bär. Skörden mognar ganska sent i juli–augusti. Det som utmärker sorten är att den producerar mycket stora bär under det första skördeåret.
Asia
De första bären av den italienska sorten Asia mognar i slutet av maj eller i början av juni. Jordgubbarna är stora, klarröda, fasta och saftigt söta. Asia passar bra att ätas som den är, frysas in eller användas till olika typer av konservering.
Malwina
Den polska sorten Malwina är sensommarens oemotståndliga delikatess. Sorten mognar på friland först i augusti. På grund av den långa växtsäsongen är Malwinas smak särskilt söt och aromatisk. Den passar utmärkt att ätas färsk, till olika bakverk och till sylt.
Sonsation
Den nederländska sorten Sonsation har blivit en favorit för många. Bären är medelstora, runda, blanka och klarröda. Det söta, fasta och saftiga bäret håller sig färskt länge. Den passar allra bäst till att ätas som den är eller till desserter och bakverk. I växthus mognar Sonsation i maj, och på friland i juni.
Husbondens hälsningar
”Bounty är min smakfavorit då det gäller småplock. Polka fryser vi in inför vintern och av Malwina kokar vi läckra syltar. Sonsation glänser vackert ovanpå tårtan.”