Hallon från Sibbo

Hallonet (Rubus idaeus) är känt för sin utsökta smak och sina mångsidiga användningsområden, bland annat inom matlagning, kosmetik och medicin. Det har odlats sedan 1500-talet.

Lindqvist Gård

Hallon smakar sommar

Hallonet (Rubus idaeus) är känt för sin utsökta smak och sina mångsidiga användningsområden, bland annat inom matlagning, kosmetik och medicin. Det har odlats sedan 1500-talet. Ur botanisk synvinkel är hallonet inte ett bär, utan en så kallad sammansatt stenfrukt, som består av flera små stenfrukter som växer runt blombottnen. Hallonets frukter är aromatiska och eftertraktade vid tillverkning av desserter, sylt, saft och likör. Hallon innehåller lite energi, men är rika på magnesium, kalcium, fosfor och mangan samt vitaminerna E, C och B. Bäret är också en god kostfiberkälla.

Växthusodling

Hallonodlingen inleds i mars med plantering av plantor. Pollineringen av hallonblommorna sköts av humlor som förs in i växthuset. Under tillväxtperioden stöttas plantorna flera gånger, eftersom de kan växa upp till tre meter höga. Det varma växthuset och det automatiska bevattningssystemet skapar gynnsamma förhållanden för hallonens utveckling. För att skydda miljön återanvänder vi bevattningsvattnet. För att bevara bärens smak och utseende från skörd till konsument, plockas de färska hallonen direkt i försäljningsaskar på gården.

Vi odlar dessa hallonsorter

 

Glen Ample

Glen Ample är ett utsökt hallon vars bär kan vara nästan dubbelt så stora jämfört med andra sorter. Bären är koniskt runda, vackra och fasta, med en saftigt aromatisk smak.

Tulameen

Tulameen är en kanadensisk sort. Bären är stora, klarröda och har en konisk form. De har en läcker och friskt söt smak.

Husbondens hälsningar

”Det är härligt att man numera kan njuta av hallon redan från maj. När jag var barn åt vi dem först på hösten.”