Potatis från Sibbo

Potatisen härstammar från bergstrakterna i Anderna i Sydamerika. I Europa har man ätit potatis i 500 år. Till Finland kom potatisen på 1700-talet och i början var den endast de välbärgare som åt potatis, men det tog inte länge att potatisen blev basnäringen i Finland.

Lindqvist Gård

Finsk potatis sedan 1700-talet

Potatisen härstammar från bergstrakterna i Anderna i Sydamerika. I Europa har man ätit potatis i 500 år. Till Finland kom potatisen på 1700-talet och i början var den endast de välbärgare som åt potatis, men det tog inte länge att potatisen blev basnäringen i Finland. I dagens läge äter finländarna ungefär 60 kg potatis per år. Potatisen innehåller kolhydrater, lite protein och fett samt flera vitaminer och spårämnen. Den är helt och hållet kolesterolfri, laktosfri samt glutenfri.

Förvaring av potatis

Potatisen skall förvaras i papperspåse i skydd för ljus samt svalt, +3-+5 grader. Grön potatis skall man inte äta för den innehåller alkaloider som är giftiga i stora mängder. Potatisen blir grön när den utsätts för ljus.

 

Såhär bör du koka potatisen

När potatisen ångkokas bibehålls näringsämnena bäst. När man kokar i vatten bör det lättsaltade vattnet koka förrän man lägger i potatisen. Jämstora potatiser fördnar samtidigt. Använd så mycket vatten så att det just täcker potatisen. Häll bort vattnet när potatisen är al dente. Täck in potatiserna med hushållspapper eller kökshanduken så att potatisen torkar.

Potatissorterna vi odlar

 

På gården odlas flera olika potatissorter för olika ändamål och som ger skörd ända från midsommar långt in på hösten. De potatissorter som de tidigare generationerna märkte att passar på gården odlas främst men även nya sorter prövas.

Timo

Timo är Finlands mest kända och mest odlade nypotatis. Knölarna är stora, runda och fasta.

 

Sigli

Sigli är höjdpunkten på varje sommarfest. Den är en fast sommar- och höstpotatis. Den långsmala potatisen passar till många handa rätter; som kokt, sallader, lådor samt grillad

Challenger ”Calle”

Challenger är en bra universal potatis som lämpar sig till både soppor och mos. Den är en mjölig höst- och vinterpotatis som inte kokar sönder. Av den kan man göra en förträfflig mos men som helkokt eller ungspotatis passar den också.

 

Opera

Opera är en smaklig och mjölig potatis. Dess knölar är stora, gula och runda. Den passar väldigt bra till mos.

 

Husbondens hälsningar

”En av sommarens höjdpunkter är när vi kokar de första potatisarna vi tagit upp. Potatisarna ångkokas och avjuts med smör och dill ute på trappan.”