Jordgubb från Sibbo

Jordgubben (Fragaria x ananassa) är Finlands viktigaste bär. I Finland äter vi drygt 3 kilo jordgubbar per år. Konsumtion är väldigt säsongbetonad med höjdpunkt i juli. Jordgubbarna har många positiva hälsoeffekter – den innehåller rikligt med C-vitamin, antioksidanter och fiber.
Lindqvist Gård

Härliga jordgubbar från Immersby

Jordgubben är Finlands viktigaste bär. I Finland äter vi drygt 3 kilo jordgubbar per år. Konsumtion är väldigt säsongbetonad med höjdpunkt i juli. Jordgubbarna har många positiva hälsoeffekter. Den innehåller rikligt med C-vitamin, antioksidanter och fiber.

Odling av jordgubb

Förrän den färska jordgubben har kommit till butikens hylla har det varit en lång process. Redan två år före jordgubbsplantorna planteras, sås åker med saneringsgröda för att bättra på jordens struktur samt bekämpa skadeinsekter och ogräs. Efter det här kommer det öppen träda, jordbearbetning, götsling med torv, formande av bänkar, utbredning av täckmaterial, plantering av jordgubbsplantor, bevattning, putsande samt plockning.

Vi vill ge Dig de färskaste möjliga bären

Jordgubbens smak försämras i kylen. Därför plockar vi främst under dagens svalaste tidpunkt, främst tidigt på morgonen. Därför kan vi leverera möjligast färska bär till konsumenterna. Vi har effektivt växelbruk för att minimera andvändningen av bekämpningsmedel. Dessutom använder vi bin vid bekämpning av gråmögel. Vid pollinering av blommor har bin antimögelmedel i sina ludna ben.

Vi odlar dessa jordgubbssorter

Honeoye (Honey)

Honey är den första sorten som kommer från friland. Den är lättsyrlig och fräsch till smaken.  Sommarens första inhemska jordgubbar. Bären är stora och konformade. Till färgen är den klar- eller mörkröd.

 

Polka

Den holländska sorten Polka är Finlands populäraste jordgubb. Den har vunnit många smaktester. Bären är söta, fasta, medelstora, runda och djupröda. Lämpar sig utmärkt att frysa samt att äta.

Sonata

Polka’s “halvbror” Sonata passar som ätbär. Den är till strukturen lite hårdare än Polka. Bären är klarröda, glansiga, söta och konformade.

 

Senga Sengana

Senga Sengana var länge Finlands huvudsort. Den odlas mindre i dagens läge på grund av problem med mögel samt hållbarhet. Senga Sengana passar väldigt bra till att frysa, göra saft eller att äta. Bären är lätt rektangulära och till färgen djupröda.

Bounty

Väldigt söta och goda Bounty passar bra som frysbär. Bären är fast, mörkröda och lättrunda.

.

Salsa

Salsa är en ny sort vars odling ökar varje år. Den producerar stora, djupröda och goda bär. Skörden mognar först i början på augusti. Första årets bär kan vara väldigt stora.

Husbondens hälsningar

”Av de sorter vi odlar är Bounty mitt favorit ätbär. Salsa använder vi för att dekorera kakor under sommaren, och Senga Sengana fryser vi ner inför vintern. Vi kokar smakliga sylter av Sonata.